Γλωσσα:
Παρασκευή
19
Ιουλίου 2024
14:07
Υπολογιστης Βαρους
Διάμετρος:
Βάρος ανά τόνο:

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαμετρος,Βαρος και Ανοχες

         
Ονομ.
Ονομ.
Ανοχες
Ονομ
Ονομ
Διαμετρος
Διατομη
(%)
ΒΑΡΟΣ
ΒΑΡΟΣ
(mm)
 (mm2)
 
(kg/m)
για 12μ βεργα(Kg)
8 50,3 ±6 0.395 4.74
10 78,5 ±4,5 0.617 7.404
12 113 ±4,5 0.888 10.656
14 154 ±4,5 1.21 14.52
16 201 ±4,5 1.58 18.96
18 254 ±4,5 2 24
20 314 ±4,5 2.47 29.64
22 380 ±4,5 2.98 35.76
25 491 ±4,5 3.85 46.2
28 616 ±4,5 4.83 57.96
32 804 ±4,5 6.31 75.72
40 1.257 ±4,5 9.86 118.32

 

Ορια μηχανικων ιδιοτητων χαλυβων σε εφελκυσμο
Τεχνικη κατηγορια ποιοτητας
Οριο διαρροης
Re MPa
Λογος της εφελκυστικης αντοχης προς το οριο διαρροης
Rm/Re
Συνολικη ανηγμενη παραμορφωση (επιμηκυνση) στο μεγιστο φορτιο, A
gt %
B500A ≥500 1.05a 2.5b
B500B ≥500 1.08 5.0
B500C ≥500 1.15, < 1.35 7.5

a Rm/Rc όριο είναι 1.02 για μεγέθη μικρότερα των 8 mm

bAgt όριο είναι 1.0% για μεγέθη μικρότερα των 8 mm

Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο διαρροής Rc είναι 650 MPa.

 

Χημικη συσταση συγκολλησιμων χαλυβων

 

Η ισοδύναμη τιμή σε άνθρακα, Ceq, υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

math.png 

όπου τα σύμ βολα των χημικών στοιχείων δείχνουν την επί τοις εκατό περιεκτικότητα κατά βάρος (% κ. β.), όπως προσδιορίζεται από τη χημική ανάλυση

‘Οπου: 

Mn: Μαγγάνιο

Cr: Χρώμιο

V: Βανάδιο

Mo: Μολυβδαίνιο

Cu :Χαλκός

Ni: Νικέλιο

 

Μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές για τη χημική σύσταση (περιεκτικότητα % κ.β.) κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 10080

 
 

Άνθρακαςa

Θείο

Φωσφόρος

Άζωτοb

Χαλκός

Ισοδύναμη τιμή σε άνθρακα

 

Ανάλυση ρευστού χάλυβα κατά τη χύτευση

0.22

0.05

0.05

0.012

0.8

0.5

Ανάλυση τελικού προϊόντος

0.24

0.055

0.055

0.014

0.85

0.52

a Επιτρέπεται η υπέρβαση των μέγιστων τιμών για τον άνθρακα κατά 0,03% κ.β., με την προϋπόθεση ότι μειώνονται αντίστοιχα οι ισοδύναμες τιμές σε άνθρακα κατά 0,02% κ.β.

b Υψηλότερες τιμές σε άζωτο επιτρέπονται εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες στοιχείων που το δεσμεύουν.

Σχεδιαγραμμα παραγωγης Χαλυβα

Στατιστικα για τον Χαλυβα

  • Η παγκοσμια παραγωγη χαλυβα για το 2013 ανηρθε στους 1.6 δις. Τονους και παρηχθη σε 65 χωρες.
  • Το 2012 τα Ευρωπαϊκα χαλυβουργια παρηξαν 170 εκ. Τονους
  • Ο χαλυβας είναι το πιο βασικο υλικο της βιομηχανιας
  • Ο κατασκευαστικος τομεας απορροφα το 35% της παραγωγης του χαλυβα στην Ευρωπη.
  • Ο χαλυβας ειναι κατα 100% ανακυκλωσιμος
  • Το 50% του Ευρωπαϊκου χαλυβα προερχεται απο ανακυκλωμενο χαλυβα.

Τι ειναι ο Χαλυβας:

Ο χάλυβας ή ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου – άνθρακα(μέχρι 2%) και άλλων στοιχείων σε μικρότερες ποσότητες όπως άζωτο, μαγγάνιο, πυρίτιο, φώσφορο, χαλκό, οξυγόνο και θείο. Ο χάλυβας οπλισμού σκυροδέματος (κοινώς δομικός σίδηρος ή μπετόβεργα) συγκαταλέγεται στην κατηγορία του μαλακού χάλυβα και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο (EN 10080:2005) δέν μπορεί να περιέχει περισσότερο απο 0.22% άνθρακα. Άλλα στοιχεία μπορούν να προστεθούν στο κράμα για να βελτιωθεί για παράδειγμα η αντοχή στην οξείδωση όπως είναι το τιτάνιο, το χρώμιο και το μολυβδαίνιο χωρίς να επιρεάζεται η στατική αντοχή του χάλυβα. Αυτά τα 'ειδικά' κράματα σπάνια χρησιμοποιούνται σε μορφή μπετόβεργας.

Τα διάφορα χημικά στοιχεία που περιέχει ο χάλυβας οπλισμού καθώς και η βιομηχανική διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή του (κυρίως κατα την έλαση), επηρεάζουν τα τελικά φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Χάλυβες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα επιδεικνύουν υψηλότερη εφελκυστική αντοχή αλλά ως εκ τούτου είναι σκληρότεροι και λιγότερο εύκαμπτοι σε δυνάμεις που μπορούν να προκληθούν για παράδειγμα απο ένα σεισμό. Πρέπει λειπόν να επιτυχάνεται ισοζύγιο μεταξύ αντοχής σε εφελκυσμό και κάμψης ρυθμίζοντας την περιεκτικότητα του άνθρακα στα όρια που καθορίζουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η βιομηχανική διαδικασία που ακολουθείται είναι εξίσου σημαντική στον καθορισμό των μηχανικών χαρακτηριστικών του δομικού σιδήρου. Μοντέρνες τεχνικές που χρησιμοποιούνται όπως η ανόπτηση , ωστενοποίηση και βαφή πετυχαίνουν πολύ δυνατούς χάλυβες με εφελκυστικές αντοχές που φτάνουν 500 -600 MPa, καθώς και εξαιρετικά ελαστική συμπεριφορά κάνοντας τον χάλυβα ιδιάιτερα ανεκτικό σε κάμψη. Παράδειγμα μιας τέτοιας βιομηχανικής διαδικασίας ειναι αυτή της TEMPCORE.

Ο χάλυβας οπλισμού σκυροδέματος (δομικό σίδηρο) είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο του οπλισμένου σκυροδέματος. Έρχεται κυρίως σε ευθύγραμμες ράβδους ( συνήθως 12μ) και διάμετρους 6-40μμ καθώς και σε μορφή ρολών σε διαμέτρους 6-16μμ.. Κατα την έλαση του δίδονται εξωτερικές ραβδώσεις για να βελτιώσουν τo δέσιμο με το σκυρόδεμα. Όταν το σκυρόδεμα δέσει γύρο απο τις μπετόβεργες τότε τα δύο υλικά συμπεριφέρονται σαν ένα σύνθετο υλικό. Το σκυρόδεμα απο μόνο του είναι πολύ αδύνατο σε εφελκυστικές δυνάμεις και πολύ ανεκτικό σε θλίψη ως αυτού προστίθενται ράβδοι χάλυβα για ενδυνάμωσή του. Ο συνδιασμός των δύο υλικών δουλεύει πολύ καλά αφού το ένα συμπληρώνει το άλλο, μοιράζονται παρόμοια θερμοελαστικά χαρακτηριστικά, υπάρχει πολύ καλό μηχανικό δέσιμο μεταξύ των δύο ενώ την ίδια στιγμή το σκυρόδεμα προστατεύει τον χάλυβα απο την οξείδωση και τις πυρκαγιές.
Τα περισσότερα εθνικά Ευρωπαϊκά πρότυπα όπως το BS 4449:2005 (Μεγάλη Βρεττανία), CYS 302:2010 (Κύπρος) και ΕΛΟΤ 1421-3 (Ελλάδα) καθορίζουν 3 κατηγορίες χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος, τις Β500Α, Β500Β και Β500C. Η τελευταία κατηγορία είναι η πιό εύκαμπτη και η πιο αντισεισμική. Είναι σημαντικό λοιπόν οι επιβλέπων μηχανικοί να αναγνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών δομικού σιδήρου καθώς και οι αγοραστές όταν προσφοροδιωτούν αφού ο χάλυβας οπλισμού σκυροδέματος παίζει πρωταγονιστικό ρόλο στη στατική ακαιρεότητα της κατασκευής.

Παραγωγη Χαλυβα

Υπάρχουν δύο βασικοί οδοί που ακολουθούνται σήμερα για την παραγωγή χάλυβα. Η πιό κοινή είναι αυτή της υψικάμινου που χρησιμοποιεί ως επι το πλείστον σιδηρομετάλλευμα για την παραγωγή καινούριου χάλυβα. Λιγότερο κοινή αλλά με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης είναι η οδός του ηλεκτρικού τόξου (Electric Arc Furnace - EAF) που χρησιμοποιεί κυρίως παλαιοσίδηρο (κοινώς σκράπ).

Υψικάμινος:

Τα χαλυβουργία που χρησιμοποιούν υψικάμινους είναι μεγαλύτερα αυτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό τόξο με ετήσιες παραγωγές 1 -4 εκατομύρια τόνους . Λόγο της μεθόδου που χρησιμοποιούν, αυτό το είδος παραγωγής είναι ασύμφορο όταν η ποσότητα δεν ξεπερνά το 1 εκατομύριο τόνους ετησίως.

Το πρώτο στάδιο της παραγωγής περιλαμβάνει την μετατροπή του σιδηρομεταλλεύματος σε χυτοσίδηρο. Ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος στοιβάζονται στην υψικάμινο σε στρώσεις εναλλάξ με στρώσεις απο κωκ ( στερεό καύσιμο που προέρχεται απο άνθρακα) και ασβεστόλιθο. Το κωκ παρέχει τη θερμότητα για να μετατρέψει το σιδηρομετάλλευμα σε υγρή μορφή στους 1500°C ενώ την ίδια ώρα απεμπλουτίζει το μετάλλευμα απο την περιεκτικότητα του σε οξυγόνο σε μία χημική αντίδραση που ονομάζεται αναγωγή. Ο άνθρακας που περιέχει το κωκ αντιδρά με το οξυγόνο κατα την καύση και παράγει διοξείδιο του άνθρακα το οποίο απελευθερόνεται στην ατμόσφαιρα. Στην συνέχεια ο χυτοσίδηρος μεταφέρεται στον μεταλλάκτη για να δεκτεί περεταίρω επεξεργασία ή μετατρέπεται σε στερεά μορφή για να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο σαν χελώνες χυτοσιδήρου (pig iron ingots).

Στον μεταλλάκτη ο χυτοσίδηρος εμφυσάται με καθαρό οξυγόνο καίοντας ακαθαρσίες και κατάλειπα απο άλλα αχρείαστα στοιχεία μετατρέποντας τον σε χάλυβα. Ο υγρός χάλυβας μεταφέρεται μετέπειτα στον μεταλλουργικό κάδο όπου προστίθενται διάφορα χημικά στοιχεία αναλόγως του κράματος που στοχεύει η χαλυβουργία.

Το τελευταίο στάδιο είναι αυτό της χύτευσης του χάλυβα σε ημιτελή προϊόντα όπως είναι οι κορμοί (blooms), οι μπιγιέτες (billet) και οι πλάκες (slabs). Τα ημιτελή προϊόντα χρησιμοποιούνται απο τα ελασματουργία για να δημιουργήσουν διάφορα τελικά προϊόντα όπως είναι ο μορφοσίδηρος , ο χάλυβας οπλισμού σκυροδέματος και οι λαμαρίνες. Οι χαλυβουργίες πολύ συχνά διατηρούν και ελασματουργεία τα οποία είναι ενωμένα σε μία συνεχή παραγωγή με το χυτήριο ούτος ώστε να παράγεται το τελικό προϊόν πιο φθηνά με λιγότερη κατανάλωση σε καύσιμο και σε λιγότερο χρονικό διάστημα.

Κάμινος Ηλεκτρικού Τόξου:

Τα μικρότερα αυτά σε παραγωγή χαλυβουργία που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για την ανάτηξη παλαιοσιδήρου (scrap metal), παράγουν 0.5- 1.5 εκατομύρια τόνους ετησίως. Λόγο του ότι χρησιμοποιείται ανακυκλωμένος χάλυβας και ηλεκτρική ενέργεια, απελευθερόνονται λιγότεροι ρύποι στην ατμόσφαιρα. Η μικρότερη παραγωγή και η ευεληξία που παρέχουν στον παραγωγό κάνει τα χαλυβουργία αυτά όλο και πιο ελκυστικά.

Ένα προσχεδιασμένο μείγμα διαφόρων ποιοτήτων παλαιοσιδήρου προστίθεται στην κάμινο ενώ μερικές φορές μπορεί να προστεθεί χυτοσίδηρος όταν αυτός είναι διαθέσιμος. Μετέπειτα το μείγμα θερμένεται απο το ηλεκτρικό τόξο που παράγεται μεταξύ δύο ελεκτροδίων γραφίτη και του υλικού μέχρι αυτό να μετατραπεί σε υγρή μορφή (1800°C). Ο υγρός χάλυβας μεταφέρεται στον μεταλλουργικό κάδο όπου ακολουθείται παρόμοια διαδικασία με αυτή που περιγράφεται πιο πάνω.

Αγαπητοί μας πελάτες, σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά για την περίοδο 23/12/2017- 2/1/2018 για τις διακοπές Χριστουγέννων. Με αυτή την ευκαιρία η διεύθυνση και το προσωπικό της εταιρίας μας σας εύχονται Καλές Γιορτές!!

To τι χαρακτηρίζει καλύτερα τη Δομική είναι η αμεσότητα της προς τους πελάτες της και η γρήγορη ανταπόκριση της στα αιτήματα τους γεγονός που διευκολύνεται από την αφθονία των αποθεματικών που διατηρεί στις αποθήκες της ανά το Παγκύπριο. Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα τη Δομική ως προμηθευτή πρώτης επιλογής σε οποιονδήποτε επαγγελματία εργολάβο ο οποίος αποζητά ψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αξιοπιστία από τους συνεργάτες του.

Γιώργος Γεωργίου, Medcon Construction Ltd.

© 2024, L.C.A. Domiki LTD. , All rights reserved
Σχεδιάστηκε από Demonix
Αναπτύχθηκε από Pittas & Valerkos Software Ltd.